Hälsporre är ett av de vanligaste fotbesvären idag. Många podiatriker – fotläkare – tar emot patienter med kroniska problem till följd av hälsporre, någonting som lätt hade kunnat undvikas i tid. Att ha hälsporre innebär att hälen och hälsenan blivit överbelastade. Detta kan uppstå på grund av många olika saker, bland annat övervikt eller alldeles för plötslig hård belastning – exempelvis om du plötsligt börjar löpträna väldigt mycket. En av de vanligaste orsakerna till hälsporre är att sulan i skorna man bär till vardags och träning är för platt vid hålfoten och/eller baktill vid hälen, vilket gör att hälen och hälsenan belastas på ett onaturligt sätt. Om man går med en överbelastad hälsena dag ut och dag in i många år är det ju inte särskilt konstigt att muskeln till slut inte orkar mer, och tillslut blir den inflammerad. Det är själva inflammationen som orsakar smärtan. Ibland går inflammationen över av sig själv, men om det vill sig riktigt illa krävs ett kirurgiskt ingrepp för att råda bot på problemen. Efter ett sådant ingrepp är det inte ovanligt att du fortfarande känner smärta under ett år efter operationen, och det kommer kräva en hel del vila av dig, så försök så långt det går att förebygga problemen innan de uppstår.
Hur undviker man hälsporre?
Men hur undviker man hälsporre, om man inte redan fått det? Det första man bör tänka på är att skaffa ett par skor som dels avlastar hålfotssenan, och dels som ger rätt stöd baktill på foten. Om du löptränar mycket är det oerhört viktigt att även dina träningsskor är bra för foten, eftersom foten belastas mångdubbelt så mycket när du löptränar än under en vanlig dag på stan. Om du löptränar är det dessutom viktigt med rätt löpteknik. Hälsporre uppkommer ofta hos löpare som har som vana att sätta ner hälen i marken först. Försök att tänka på att belasta hela foten, och inte bara hälen, när du sätter ner fötterna under löpträningen.
Hur behandlar man hälsporre?
Om du börjat känna av smärtor som indikerar att du är påväg att få hälsporre, eller om du är en av alla som föredrar snygg, modern design framför funktionalitet i ditt val av skor, är behandling av hälsporre med iläggssulorförmodligen den bästa lösningen. Genom att köpa iläggssulor mot hälsporre slipper du byta ut alla skor du använder i vardagen. I stället kan du enkelt flytta över sulorna från ett par skor till ett par annat. Det rekommenderas dock att du har ett par sulor för träningsskor, och ett annat par för vardagen – dels av hygieniska skäl, och dels för att undvika att slita ut sulorna för snabbt. Att behandla hälsporre med ett par bra inlägg är alltså den billigaste och mest flexibla lösningen, så att du slipper köpa nya skor och kompromissa med designen. Du sparar alltså både pengar och besvär genom att köpa ett par riktigt bra sulor mot hälsporre – det är ett val du inte kommer ångra.