Om du har bestämt dig för att det är dags att ta ditt körkort, så är det en del saker du bör tänka på samt göra. Först behöver du se till att skaffa dig ett körkortstillstånd. Detta krävs oavsett om du ska gå på trafikskola Kista eller köra privat. Till ansökan ska det bifogas ett syntest, som du gör hos en optiker. Om du ska köra privat, enbart eller i kombination med att gå på trafikskola, så behövs även ett handledartillstånd. Den som du övningskör med samt du ska gå på en handledarkurs, eller introduktionsutbildning. Om du har olika handledare, så måste alla gå denna kurs.
Börja övningsköra
Det enda sättet att lära dig att köra bil, är att övningsköra. Det kan du välja att göra på olika sätt. Du kan antingen göra det via en trafikskola, göra det privat eller gå en intensivkurs. Du kan även kombinera körning på trafikskola med privat körning. För att kunna köra bra, så är det även viktigt att kunna alla trafikregler. Dessa lär du dig allra bäst genom att gå en teorikurs. Körkortsteori lär dig både att kunna köra med gott omdöme samt förbereder dig inför ditt teoriprov som du måste göra innan du får körkortet.
Obligatoriska delar
Oavsett om du kör privat, via trafikskola Kista, eller går en intensivkurs, så finns det så kallade obligatoriska delar som ska genomföras. Det är två olika riskutbildningar, som kallas för riskettan och risktvåan. I del 1 är det en form av lång teorilektion kan man säga. Då går man igenom risker i trafiken som dör alkohol, droger, trötthet samt andra riskfyllda beteenden. I del två, som även kallas för halkbanan, så får du bland annat testa på att köra på halt underlag. Det så att du vet hur du ska hantera bilen under sådana former.
Teoriprov och körprov
När du är tillräckligt säker på din körning samt känner dig säker på trafikregler och teori i övrigt, så kan det vara dags att göra teoriprov och körprov. Teoriprovet görs i en lokal som ägs av Trafikverket. I samband med provet tar du kort, som är för att ha till körkortet senare. Sedan är det dags för uppskrivning. Du har 50 minuter på dig att svara på 70 frågor. För att bli godkänd, så krävs det att du har minst 52 rätt. Du får svar direkt då du lämnar in. Du ska även göra en uppkörning tillsammans med en kontrollant från Trafikverket. Under uppkörningen ska du visa att du kan hantera fordonet säkert och på ett korrekt sätt samt att du kör trafiksäkert. Uppkörningen brukar vara i cirka 50 minuter och kan även omfatta att du ska göra en säkerhetskontroll.
Saker att tänka på
Om du ska ta körkort, se till att inte oroa dig eller stressa i onödan. Låt det ta den tid det tar. Det allra viktigaste är att du själv känner att du är redo att göra de olika proven. Det är bra att även se till att öva så mycket du kan. Både när det kommer till din körning och teori. Du bör köra minst 1-3 gånger per vecka. Teori går att plugga på nätet, då det finns flera sajter som erbjuder sådana frågor. Om du går på trafikskola så får du ofta även tillgång till en sådan sida.