Det kan vara sin sak att få färskvaror att hålla i köket. Har du inte tid att handla dagligen kan det vara på sin plats att undersöka bästa sättet att förvara olika råvaror. Du kan spara en slant, bara på att slippa kasta saker som inte längre är fräscht.
Rotfrukter och lök
Dessa förvaras bäst, mörkt och kyligt. Det kan vara ett viktualierum om du har sådan tur att du har detta. I annat fall kan det vara ett köksskåp, långt från spis och kyl. Kom ihåg att även hålla lök och potatis åtskilda, eftersom löken får potatisen att spira.
I kylskåpet
Vanliga grönsaker mår bäst i den svala delen av kylen. Grönsakslådan är lågt placerad men eftersom den är stängd är den ideell för grönsaker som selleri, gurka, ärtor olika sorters squash och gröna bönor. Broccoli och brysselkål håller tre till fem dagar i kylen. Du kan med fördel förvara broccolin i en stängd påse. Inte för hållbarheten, utan för att slippa städa undan små broccolifnuggor, som de ofta drosslar om de hinner bli lite vissna.
Morötter och rädisor vill man ofta ha i plastpåse, men de håller längre om de har en egen låda att ligga fritt i. Det samlas inte lika mycket kondens här som i en plastpåse, och just kondens vill du gärna undvika. Det finns olika inredningar i kylskåp, och det kan vara värt att fundera på vad du kommer att ha i kylen, innan du köper ny kyl.
Svamp mår bäst i en papperspåse, och majskolvar förvaras bäst med alla bladen intakta. Båda på en hylla i kylskåpet.
Utanför kylskåpet
Du känner kanske till att både citrusfrukter och bananer mår bäst av att förvaras utanför kylskåpet. Men även tomater mår bäst av att förvaras på köksbänken. Äpplen kan få annan frukt att mogna snabbare om de förvaras ihop.