Barn kan med hjälp av lek lära sig att utveckla sin fantasi så väl som de får förmågan att samspela med andra. Leken i sig kan även vara ett sätt att bearbeta händelser, ge barnet en förståelse för verkligheten samt att de även kan utveckla olika färdigheter. Olika leksaker kan vara bra för olika färdigheter, så att de lär sig motorik till exempel. Genom att leka med eller utan leksaker så kan barnet lära sig mer om sig själv, sin kropp och sin omgivning. Barnet lär dig även om andra och att kunna kompromissa eller dela med sig. Med hjälp av lek kan även barnet bearbeta händelser och intryck samt att det är ett bra sätt för att träna empati, språk, fantasi och kreativitet. Lek är även bra för att få upp en koncentrationsförmåga.
Barn leker på olika sätt i olika åldrar
Under barnets första år är det mest om att lyssna, lära, titta, smaka, känna som gäller. En vanlig lek är tittut. Det är inte så vanligt med leksaker i denna ålder. Dock är det så att från det att barnet är 1 år upp till det är runt 3, så börjar barnet intressera sig mer för lek och att vara med andra barn i samma ålder eller storlek. Dock leker de inte med varandra, utan det är mer att de leker bredvid varandra. I denna ålder kan det vara intressant att börja måla med tjocka kritor, fingerfärg med mera. Det finns även ofta smarta pedagogiska leksaker.
När barnet är mellan 3–5 år, så är det mer vanligt att börja leka med andra barn. Nu är det vanligt att ägna sig åt fantasilekar. Att klä ut sig eller lek med hopp, spring, klättring och dans.
Barn mellan fem och sju år, de leker gärna i grupp, men även ensamma tillsammans med passande leksaker. Låtsaslekar är vanligt i denna ålder, att leka mamma, pappa barn, eller leka sådant man sett på tv.
I åldern sju till tio så leker barn gärna i större grupper. Ofta är det lekar där det förekommer regler. bollspel, kurragömma och annat är vanliga lekar.
Välja leksaker efter ålder
Ofta är det ju så att man ger sitt barn leksaker och det är rätt bra att satsa på passande sådana efter vilken ålder barnet är i. Bra leksaker är de som kan bidra till att barnet kan utvecklas, både fysiskt, mentalt och socialt. Ha gärna en plats i hemmet där leksakerna förvaras och där barnet kan leka fritt.
Små barn, de kan roas av leksaker som drar till sig deras uppmärksamhet, så olika former och färger med mera är ofta intressant. Från en ålder av 7 månader, kan lämpliga leksaker bland annat vara dockor, gosedjur, bollar, musikaliska leksaker med mera.
När barnet passerat ett års ålder, så börjar andra leksaker att locka. Det kan vara dags för klossar att stapla med, bilar och annat. Allt eftersom barnet bli äldre går det att introducera pussel, målarfärger, leksakstelefoner, trehjuling, leksaksverktyg och så vidare.