Majoriteten av svenskar har för nuvarande eller har haft ett lån. Varför man tar ett lån är något väldigt individuellt. När behöver du låna pengar och vad du ska tänka på när du faktiskt bestämmer dig för att ta ett lån? Dessa två frågor ska vi försöka besvara i det här inlägget.
Låna pengar idag är som sagt inte något ovanligt. Här nedan listas några av de vanligaste orsakerna till lån i Sverige:
- Köp av en bostad
- Inköp av bil
- Bostadsrenovering
- Studier
- Olika typer av konsumentlån – dvs lån till att köpa mobil, kläder, elektronik eller nya vita varor osv.
Lånen kan delas upp på två grundtyper. Den ena sorten är lån som kräver en säkerhet såsom bolån och sådana som inte gör det tex konsumentlån.
Vid inköp av en bostad kräver alla banker en säkerhet, oftast i form av fastigheten som köps med hjälp av lånet. Bostadsköp innebär stora lån på flera tusentals kronor. Oftast kräver bankerna en viss egen insats för att bevilja lånet. Med andra ord måste du ha lite sparade pengar som bekostar en del av köpesumman.
Mindre lån som renoveringar och dylikt kräver ingen säkerhet.
Svenska finansmarknaden omfattar många och olika aktörer. Förutom bankerna finns det ett flertal olika långivare som fungerar utomstående av dem. Oftast handlar det om privatägda finansiella bolag med behörighet att utöva låneverksamhet.
Tänk på följande när du tar ett lån
Vad behöver du tänka om du ska ta ett lån? Det är en del viktiga faktorer att ta hänsyn till. Här kommer bra tips i form av frågor som ska besvara innan du skriver under ett lånekontrakt med din långivare:
- Hur ser ditt lånebehov ut? Behöver du verkligen ett lån eller klarar du dig om du sparar pengar några månader? Den frågan gäller givetvis inte om du ska köpa bostad. Den är mer riktad till personer som tenderar att ta smålån för lyxköp.
- Vilka banker eller andra långivare planerar du att låna ifrån?
- Hur mycket behöver du låna?
- Hur ser räntesatsen ut? Är den rörlig eller fast ränta?
- Hur mycket måste du avbetala varje månad?
- Finns det övriga avgifter? Hur stora är dem?
- Kan du betala tillbaka lånet? Hur ser din månatliga inkomst ut? Har du råd?
Tänk på att alla lån, oavsett om de är små eller stora måste betala i tid. Om du missar en eller flera betalningar kommer du att få en betalningsanmärkning i upplysningscentralen. Sådana typer av anmärkningar minskar din chans för att ta andra lån i framtiden.
Jämförelsesajter – bra eller dåligt?
Den svenska lånemarknaden är stor. Många långivare erbjuder olika typer av lån. Hur hittar en låntagare rätt låneprodukt? En bra lösning är att titta på jämförelsesajter som ger en bra överblick av vad som finns på marknaden. De kan även ge dig råd om hur du ska ansöka om lån.
De sammanställer nyttig information om aktuella lånevillkor och långivarens krav. Så, jämförelsesajter är definitivt bra för dig som vill orientera sig i lånemarknaden och vad den kan erbjuda just dig.