Sous vide är ett nyttigt och intressant sätt att laga sin mat på. Konceptet härstammar från Frankrike och innebär att maten tillagas under vakuum.
Vad är det för tillbehör du ska ha ifall du nu bestämmer dig att laga din mat i enlighet med sous vide principen?
-
Råvaran som ska tillagas ska först och främst läggas i komposterbara vakuumpåsar. Det går bra att köpa vanliga vakuumpåsar också men tänker du på miljön så ska du definitivt välja det ovannämnda alternativet.
-
En extern vakuumförpackare behövs för att ta ut luften ur påsarna.
Var kan du köpa allt du behöver? Det går bra att beställa på nätet och i en fysisk butik. Vill du helst handla online, kontrollera gärna att leverantören står för en snabb leverans och säker betalning. En trygg e-handel garanterar dig en pålitlig köpprocess. Vissa leverantörer erbjuder även fri frakt över 700 kronor eller annat belopp. Det är utan tvekan en fördel för dig som handlar lite mer varor online.
God och nyttig mat
Vad utmärker sous vide metoden? Framför allt är det ett helt nytt koncept att laga mat på. Råvaran, oavsett om det är en köttbit eller grönsaker förpackas i en vakuumförpackning med hjälp av en sifon som drar ut luften. Därefter tillagas råvaran i enlighet med sous vide föreskriften. Oftast tar det längre tid jämfört med den traditionella matlagningen men det är värt tiden och mödan då maten behåller sina näringsämnen samtidigt som den även har en fantastisk smak.
När passar det att laga maten alá sous vide?
När passar det att tillaga sin mat i enlighet med det franska sous vide konceptet? Alltid. Det är nog det bästa svaret. Som sagt tar sous vide betydligt längre tid jämfört med klassisk matlagning. Med det sagt så bör man kanske planera in lite längre tillagningstid än vanligt. Så ifall du lever i en stressig vardag med få lediga timmar på vardagarna så passar det att laga din mat alá sous vide på helgerna.