En DoS-attack är en digital attack som sker mot ett datasystem. Vad händer egentligen när en sådan attack är aktiv? Systemet blir överöst av datatrafik. Vad är målet? Tanken är att systemet inte ska fungera som det ska just på grund av den höga trafiken.
Man skiljer mellan en Dos – attack och en ddos – attack. En DoS-attack betyder att datatrafiken kommer endast från en enskild enhet. Ifall den attackerande datatrafiken kommer från ett antal olika IP-adresser så kallas detta för en DDoS-attack.
Hur skyddar du dig om du blir attackerad?
Först och främst är det kanske bra att förklara hur du vet att din dator är attackerad. Ett tydligt tecken är ifall du blir hänvisad till websidor du inte har avsikt att besöka. Händer detta, bör du alltså vara på din vakt. Observera att din enhet kan attackeras även om du inte är online.
Hur kan du skydda dig? Se alltid till att ditt antivirus system är uppdaterat. De flesta av systemen tar en årlig avgift och kan uppdateras automatiskt. Du får en notis om ifall abonnemanget går ut och efter utförd inbetalning uppdateras antivirusprogrammet och så att din enhet är skyddad.
Ifall du befarar att du blivit attackerad med en DDos – attack rekommenderas det att du tar din dator/enhet till en specialist som kan åtgärda problemet.
När skedde den första DDos-attacken?
Om du är intresserad av historian bakom den formen av digital brottslighet så kommer det här stycket att vara extra intressant. Den första kända DDos attacken skedde 1999 mot en dator på University of Minnesota. Datorern drabbades av ett skadligt skript. Överflöd av trafik skickades till den och resultatet var att datorn slogs ut i två dagar på grund av överbelastning.
Idag är sådana typer av attacker relativt vanliga. De kan drabba både privatpersoner och företag. Den tråkiga nyheten är att de flesta som blivit drabbade av en DDos attack får återuppleva attacken flera gånger om, trots att de vidtagit åtgärder för att bli av med den.